Egy főre jutó élelmiszerfogyasztás

A 2018-as évben legnagyobb mértékben a paradicsom, a péksütemény és a zsiradékok egy főre jutó fogyasztása nőtt, míg a cukor és a burgonya fogyasztása nagy mértékben, a kenyér és a vaj, vajkrém fogyasztása kisebb mértékben, de csökkent.

Sertéshúsmérleg

A sertéstermelés 2016-ről 2017-re 7,6 ezer tonnával bővült. A behozatal 9 ezer tonnával, a kivitel 6,8 ezer tonnával nőtt. A 2013 és 2017 közötti időszakban a hazai összfogyasztás közel 54 ezer tonnával, az egy főre jutó fogyasztás 24,1 %-kal lett nagyobb. Sertéshúsból az önellátásunk biztosított.

Baromfihúsmérleg

A baromfihús termelés 21,4 ezer tonnával csökkent 2016-ról 2017-re. A behozatal jelentősen, 15,2 ezer tonnával emelkedett, míg a kivitel 38,4 ezer tonnával csökkent. A csökkenésekkel ellentétben a hazai fogyasztás viszont jelentősen nőtt, 2016-hoz képest 33,5 ezer tonnával fogyasztottunk több baromfit. Az egy főre jutó fogyasztásunk is emelkedett az elmúlt évhez képest 3,5 ezer tonnával.

Tejmérleg

A tejipart erős hullámzás jellemezte az elmúlt 5 éves időszakban. 2017-ben mintegy 48 millió literrel termeltünk több tejet, mint 2016-ban, amikor is jelentős visszaesést lehetett tapasztalni. A kivitelünk is majdnem a duplájára (31,9 millió liter) nőtt a tavalyi több mint 30 millió literes csökkenés után. A belföldi felhasználás és fogyasztás viszont jelentősen visszaesett.

Tojásmérleg

Éves tojás termelésünk 96 millió darabbal maradt el 2017-ben az előző évi termeléshez képest. Nőtt a behozatal és csökkent a kivitel, míg a belföldi felhasználás és fogyasztás emelkedett. Az egy főre jutó fogyasztás mindössze 4 darab tojással haladta meg az előző évit.