A feldolgozott agrár termékek külkereskedelmének alakulása, évközi adatok

A feldolgozott termékek exportértéke 5,5 százalékkal emelkedett 2019. VI. negyed évében az előző év hasonló időszakhoz képest.

Az agrár-külkereskedelem alakulása, évközi adatok

Az agrárexport értéke 8,2 százalékkal, az import értéke 8,1 százalékkal nőtt 2019-ben az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Az agrár-külkereskedelmi export áruszerkezete, évközi adatok

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek közül a gabonafélék kivitelének értéke volt a legnagyobb 2019-ben, 1,4 milliárd eurót tett ki.

Az agrár-külkereskedelmi import áruszerkezete, évközi adatok

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek behozatalának értéke 1,7 milliárd euró volt 2019. IV. negyed évében, ami 11 százalékkal nagyobb, mint 2018 hasonló időszakában volt.

Az agrár-külkereskedelem alakulása

Az agrárexport értéke 18,8 százalékkal, az import értéke 29,5 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.

A feldolgozott agrár termékek külkereskedelmének alakulása

A feldolgozott agrártermékek exportértéke 21,7 százalékkal nőtt a vizsgált öt évben.

A mezőgazdasági alapanyagok, elsődleges, illetve másodlagos feldolgozottságú termékek külkereskedelmének alakulása

Az elsődleges feldolgozottságú termékek aránya az agrárexportból 30 százalék alá esett 2018-ban és 2019-ben. Az importban a másodlagosan feldolgozott termékek súlya meghatározó, 2018-ban a részesedése közel 50 százalékot tett ki, az elsődlegesen feldolgozott termékek a behozatal harmadát biztosították. Az agrár-külkereskedelem pozitív egyenlegének meghatározó részét az elsődlegesen feldolgozott termékek biztosították 2019-ben.

Az agrár-külkereskedelmi export áruszerkezete

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek körében a gabonafélék kivitelének értéke volt a legnagyobb a vizsgált öt évben.

Az agrár-külkereskedelmi import áruszerkezete

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek közül a húsok behozatalának az értéke volt a legmagasabb, 614,2 millió eurót tett ki 2019-ben.