A feldolgozott agrár termékek külkereskedelmének alakulása, évközi adatok

A feldolgozott termékek exportértéke 3,8 százalékkal emelkedett 2019. első negyedévében az előző időszakhoz képest.

Az agrár-külkereskedelem alakulása, évközi adatok

Az agrárexport értéke 12,9 százalékkal, az import értéke 6,9 százalékkal nőtt 2019. első negyedévében az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Az agrár-külkereskedelmi export áruszerkezete, évközi adatok

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek közül a gabonafélék kivitelének értéke volt a legnagyobb 2019. első negyedévében is, 508 millió eurót tett ki.

Az agrár-külkereskedelmi import áruszerkezete, évközi adatok

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek behozatalának értéke 1560 millió euró volt 2019. I negyedévében, ami közel 7 százalékkal nagyobb, mint 2018 hasonló időszakában volt.

Az agrár-külkereskedelem alakulása

Az agrárexport értéke 12,4 százalékkal, az import értéke 24,5 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban.

A feldolgozott agrár termékek külkereskedelmének alakulása

A feldolgozott agrártermékek exportértéke 16,6 százalékkal nőtt a vizsgált öt évben.

A mezőgazdasági alapanyagok, elsődleges, illetve másodlagos feldolgozottságú termékek külkereskedelmének alakulása

Az elsődleges feldolgozottságú termékek aránya az agrárexportból évek óta 32-34 százalék körül alakult. Az importban a másodlagosan feldolgozott termékek súlya meghatározó, 2018-ban a részesedése közel 50 százalékot tett ki, az elsődlegesen feldolgozott termékek a behozatal harmadát biztosították. Az agrár-külkereskedelem pozitív egyenlegének meghatározó részét az elsődlegesen feldolgozott termékek biztosították 2018-ben, amikor az aktívum 40,6 százalékát adták az alapanyagok, 43,9 százalékát az elsődlegesen feldolgozott termékek, 15,5 százalékát pedig a késztermékek tették ki.

Az agrár-külkereskedelmi export áruszerkezete

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek körében a gabonafélék kivitelének értéke volt a legnagyobb a vizsgált öt évben.

Az agrár-külkereskedelmi import áruszerkezete

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek közül a húsok behozatalának az értéke volt a legmagasabb, 545,2 millió eurót tett ki 2018-ban.