Az élelmiszeripar újonnan folyósított hitelállománya

Az élelmiszeripar újonnan kihelyezett hitelmennyisége az előző negyedévhez képest összességében 44,7%-kal csökkent 2019 I. negyedévében. A forint folyószámlahitelek kivételével minden hitelcél esetében meghaladta az 50%-ot az újonnan folyósított hitelek csökkenése. Éves szinten ennek a fordítottja az igaz, mert előző év azonos időszakához képest a teljes kihelyezett hitelösszeg 78,44%-kal bővült. Ezen belül is leginkább a beruházási (116,3%) és a forint folyószámlahitelek (490,7%) nőttek. A hitelek legnagyobb részét ugyancsak a beruházási (32,1%) és a forint folyószámlahitelek (33,5%) teszik ki.

Az élelmiszeripar újonnan folyósított hitelállománya szakágazati bontásban

Az újonnan folyósított hitelek értéke a szakágazatok összességében jelentősen bővült. 2019 I. negyedévében a tartósított lisztesáru gyártása, a húsfeldolgozás, -tartósítás, a malomipari termékek, a haszonállat-eledel és a kenyér, friss pékáru gyártása szakágazat hitelfelvétele bővült leginkább. Csökkenés az olaj, a tésztafélék gyártása és az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozásnál mutatkozott. Az újonnan kihelyezett hitelekből a húsfeldolgozás, baromfihús feldolgozása, malomipari termékek gyártása szakágazathoz került a legtöbb hitel.

Az élelmiszeripar fennálló hitelállománya

Az élelmiszeripar fennálló hitelállománya 2019 I. negyedévében az előző negyedévhez képest 3,13%-kal nőtt, az előző év azonos időszakához képest pedig 14,94%-os bővülést mutatott.Továbbra is az éven túli hitelek adják a hitelállomány több mint felét (56,19%), ezen belül is a beruházási hitelek, amelyek aránya 4,25 százalékponttal haladta meg az előző év azonos időszakát. Az összes hitelcél között is a beruházási hitelek képviselik a legnagyobb arányt, részesedésük eléri a 68,88%-ot.

Az élelmiszeripar fennálló hitelállománya szakágazati bontásban

2019 I. negyedévében a hitelállomány szakágazatok közötti megoszlása tekintetében érdemi változás nem történt. A legnagyobb hitelállománnyal továbbra is a húsfeldolgozás,- tartósítás, az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás, a baromfihús-feldolgozás, tartósítás, illetve a malomipari termékek szakágazat rendelkezik. A negyedév legnagyobb visszaesője az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás volt, őt követte a tésztafélék, olaj és tejtermék gyártása szakágazat, amelyek szintén jelentősebb visszaesést mutattak. A hitelállományból a legnagyobb részaránnyal az egyéb élelmiszer, a húsfeldolgozás és az egyéb gyümölcs-, zöldség feldolgozás rendelkezik. 2019 I. negyedévében a hitelállomány szakágazatok közötti megoszlása tekintetében érdemi változás nem történt. A legnagyobb hitelállománnyal továbbra is a húsfeldolgozás,- tartósítás, az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás, a baromfihúsfeldolgozás, tartósítás, illetve a malomipari termékek