A nemzetgazdaság és az élelmiszeripar bruttó kereseteinek alakulása

Az élelmiszeripar havi bruttó átlagbérei az előző év átlagához képest 11%-kal növekedtek, amely növekedés megközelítette a nemzetgazdasági átlagbér növekedését (11,3%), de kicsivel elmaradt a 2017-es növekedéstől. A 2013 és 2018 között eltelt öt évben az élelmiszeripar havi bruttó átlagkeresete 7,9%-kal bővült, míg a nemzetgazdaságé ennél alacsonyabb, 7,4%-os emelkedést ért el. Az élelmiszeripari reálbér indexe 2013 és 2018 között 6,8%-kal nőtt, a nemzetgazdaságé 6,3%-al. 2017-ben és 2018-ban felgyorsult mind a nemzetgazdasági (12,9% és 11,3%), mind az élelmiszeripari bérek (12% és 11%) növekedése.

Havi bruttó átlagkereset

Az élelmiszeripar havi bruttó bérei 10,5 %-kal növekedtek a 2017-es átlaghoz képest. Az ágazati átlagbér 15,3%-kal maradt el a nemzetgazdasági átlagbértől, ami 2018-ban 11%-kal emelkedett. A legtöbbet 2018-ban is ugyanazokban az ágazatokban keresték, mint 2017-ben (sörgyártás, hobbiállat-eledel gyártása, gyümölcs-, zöldséglé gyártása, haszonállat-eledel gyártás). A középmezőnyt a tejtermék, tésztafélék, malomipar és hús-, baromfihúskészítmények gyártása adja, alacsonyabbat a baromfihús, húsfeldolgozás. Jelentősebb emelkedést az édességgyártás szakágazatban lehetett tapasztalni, ahol 14%-kal kerestek többet 2018-ban mint egy évvel korábban. Legkevesebbet továbbra is a kenyér, friss pékáru szakágazatban keresik.

Munkaerőpiaci sajátosságok

Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak létszáma 2013 óta 12,0 százalékkal emelkedett.