A nemzetgazdaság és az élelmiszeripar bruttó kereseteinek alakulása

Az élelmiszeripar havi bruttó átlagbérei az előző év átlagához képest 12 %-kal növekedtek, amely növekedés kis mértékben marad el a nemzetgazdasági átlagbér (12,9%) növekedéséhez képest. Ugyanakkor az elmúlt öt évben az élelmiszeripar átlagos havi bruttó béremelkedése 4,8 százalékponttal haladta meg a nemzetgazdaság ötéves átlagát, amely növekedés 2012-es bázissal számítva elérte a 37,9 %-ot, meghaladva a 33,2 %-os nemzetgazdasági átlagot. Az utóbbi két évben jelentősen felgyorsult a bérek növekedési üteme.

Havi bruttó átlagkereset

Az élelmiszeripar havi bruttó átlagbérei 12 %-kal növekedtek 2016-hoz képest, amely növekedés kicsivel marad el a nemzetgazdasági átlagbér növekedéstől. Az ágazati átlagbérnél magasabb béreket a sörgyártás, a hobbiállat-eledel gyártása, a tejtermékgyártás produkált, alacsonyabbat a baromfihús, húsfeldolgozás és egyéb gyümölcs feldolgozás, a legkevesebbet pedig a kenyér, friss pékáru alágazatban keresik.

Munkaerőpiaci sajátosságok

Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak létszáma 2012 óta közel 20 százalékkal emelkedett.