A tejtermékgyártás főbb gyártóvonalai

A tejtermékgyártás gyártóvonalai műszaki kapacitásának (egy óra alatt előállítható mennyiség), éves termelt, vagy feldolgozott mennyiségének és a beérkezett telephelyek számának alakulása 2016-ban. A 43 jelentést beküldő cégnél több, mint 1 350 millió liter tejet dolgoztak fel 2016 folyamán.

Savanyított tejkészítmények és tejszíngyártó vonalak kapacitáskihasználtsága

A savanyú tej és savanyú tejszínkészítményeket gyártó vonalak átlagos kapacitáskihasználtsága 38 százalék volt 2016-ban. Mindkét gyártóvonalra az alacsonyabb kihasználtság jellemző, mivel a savanyú tej és tejszínkészítményeket gyártók felének, a tejszíngyártással foglalkozó cégek háromnegyedének kihasználtsága nem érte el a 40 százalékot. A savanyú tej és tejkészítményt gyártók 22 százalékának, a tejszíngyártó vonallal rendelkezők 14 százalékának kapacitáskihasználtsága esett a nagyon magas kategóriába, tehát 80 százalék fölé 2016-ban.

A vaj- és vajkrémgyártó vonalak kapacitáskihasználtsága

A vajgyártó vonalak átlagos kapacitáskihasználtsága 46 százalék, a vajkrémgyártó vonalaké 27 százalék, a két gyártósor átlagos kapacitáskihasználtsága 34 százalék volt 2016. évben. A vaj- és vajkrémgyártó vonalak több mint fele 40 százalék alatti, negyede 80 százalék feletti kihasználtsággal termelt 2016-ban.

A sajt és túró gyártóvonalak kapacitáskihasználtsága

A túrógyártó vonallal rendelkező cégek átlagos kapacitáskihasználtsága 45 százalék volt 2016-ban. A natúrsajt-gyártó vonallal rendelkező cégek átlagos kapacitáskihasználtsága 70 százalék, míg az ömlesztett sajt gyártósornál 24 százalék volt 2016-ban.

A tejpasztőröző és a pasztőrözött tejkészítmények gyártóvonalainak kapacitáskihasználtsága

A pasztőrözött tejféleségeket és tejkészítményeket gyártó vonalak közel 60 százaléka nem érte el a 40 százalékos kapacitáskihasználtságot, csak a cégek hatodánál haladta meg a kihasználtság a 80 százalékot. A pasztőröző berendezések esetében kedvezőbben alakultak a kapacitáskihasználtságok, mivel a cégek fele esett a 40 százalék alatti és közel negyede a 80 százalék feletti kategóriába. A pasztőröző berendezések súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 29,8 százalék, a pasztőrözött tejféleségeket és tejkészítményeket gyártó vonalaké 26,4 százalék volt 2016-ban.