A tejtermékgyártás főbb gyártóvonalai

A tejtermékgyártás gyártóvonalainak műszaki kapacitásának (egy óra alatt előállítható mennyiség), éves termelt, vagy feldolgozott mennyiségének és a beérkezett telephelyek számának alakulása 2017-ben.

Savanyított tejkészítmények vonal kapacitáskihasználtsága

A savanyú tej és savanyú tejszínkészítményeket gyártó vonalak súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 33,7 százalék volt 2017-ben és átlagosan 2351 órát üzemeltették a berendezéseket telephelyenként. A savanyú tej és tejszínkészítményeket gyártók felének, a tejszíngyártással foglalkozó cégek háromnegyedének kihasználtsága nem érte el a 40 százalékot. A savanyú tej és tejkészítményt gyártók 20, a tejszíngyártó vonallal rendelkezők valamivel több mint 10 százalékának kapacitáskihasználtsága esett a nagyon magas kategóriába, tehát 80 százalék fölé 2017-ben.

A vaj- és vajkrémgyártó vonalak kapacitáskihasználtsága

A vajgyártó vonalak súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 37,8 százalék, a vajkrémgyártó vonalaké 21,4 százalék, összevonva a két gyártósort a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtság 27,4 százalék volt 2017. évben. Az előző évhez képest 6,6 százalékpontos csökkenést tapasztaltunk, amelyhez hozzájárult a 4 új gyártóvonalról érkező adatszolgáltatás, illetve a vajkrémek esetében más termékek (körözött) termelése is. A vaj- és vajkrémgyártó vonalak több mint fele 40 százalék alatti, míg harmada 60 százalék feletti kihasználtsággal termelt 2017-ben.

A sajt és túró gyártóvonalak kapacitáskihasználtsága

A túrógyártó vonallal rendelkező cégek súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 49 százalék volt 2017-ben, 4 százalékponttal növekedett az előző évhez képest. A túró gyártásakor az üzemegységek közel 20 százalékánál nem érte el a kihasználtság a 40 százalékot és 30 százalékánál nagyon magas kapacitáskihasználtsággal működtették a gyártóvonalakat. A natúrsajt-gyártó vonallal rendelkező cégek súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 66,8 (nem változott az előző évhez képest), míg az ömlesztettsajt-gyártó sornál 30,2 százalék volt 2017-ben (amely 6,6 százalékpontos növekedést eredményezett 2016-hoz képest).

A tejpasztőröző gyártóvonal kapacitáskihasználtsága

A pasztőröző berendezéseknél a cégek több mint fele esett a 40 százalék alatti és közel negyede a 80 százalék feletti kategóriába. A pasztőröző berendezések súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 36 százalék volt 2017-ben, 6 százalékponttal magasabb, mint az előző évben.