A nyerstej havi termelői és kiviteli ára

A nyerstej termelői átlagára 106,04 forint/kilogramm volt 2020 áprilisában. A fehérjetartalom és a zsírtartalom stagnálása, valamint az alapár 1 százalékos mérséklődése mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal volt alacsonyabb 2020 áprilisában a márciusihoz képest és 7 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 91,95 forint/kilogramm volt, egy hónap alatt 13 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához képest 4 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 13 százalékkal maradt el a termelői átlagártól.

A folyadéktej havi feldolgozói értékesítési ára

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós tej feldolgozói értékesítési ára 12 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 11 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 8 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 7 százalékkal emelkedett 2020 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest.

A tejtermékek havi feldolgozói értékesítési ára

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású tehéntúró feldolgozói értékesítési ára 15 százalékkal, a trappista sajté és a vajkrémé egyaránt 8 százalékkal, a tejfölé 7 százalékkal, a gyümölcsös és natúr joghurté valamint az ömlesztett sajté egyaránt 6 százalékkal, a kefiré 5 százalékkal, az adagolt vajé 4 százalékkal emelkedett 2020 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest.