A nyerstej havi termelői és kiviteli ára

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 107,97 forint/kilogramm volt 2019 decemberében. A fehérjetartalom 0,08 százalékpontos javulása és a zsírtartalom 0,03 százalékpontos romlása, valamint az alapár 1 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal nőtt 2019 decemberében a 2019. novemberihez képest és 9 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 110,33 forint/kilogramm volt 2019 decemberében, az előző havihoz képest 5 százalékkal csökkent, míg az egy évvel korábbinál 8 százalékkal volt magasabb. A kiviteli ár 2 százalékkal haladta meg a termelői átlagárat.

A folyadéktej havi feldolgozói értékesítési ára

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos és zacskós friss tej, valamint a kefir és a natúr joghurt feldolgozói értékesítési ára egyaránt 8 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 5 százalékkal emelkedett 2019 decemberében az előző év azonos hónapjához képest.

A tejtermékek havi feldolgozói értékesítési ára

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású tehéntúró feldolgozói értékesítési ára 11 százalékkal, a gyümölcsös joghurté 10 százalékkal, a kefiré és a natúr joghurté egyaránt 8 százalékkal, a tejfölé és az ömlesztett sajté egyaránt 6 százalékkal, a natúr joghurté és a trappista sajté egyaránt 5 százalékkal, az adagolt vajé 3 százalékkal emelkedett 2019 decemberében az előző év azonos hónapjához képest.