A nyerstej havi termelői és kiviteli ára

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 97 forint/kilogramm volt 2019 júliusában. A fehérjetartalom 0,03 százalékpontos és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos romlása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára nem változott 2019 júliusában a 2019. júniusihoz képest, ugyanakkor 6 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej kiviteli ára 107,6 forint/kilogramm volt 2019 júliusában, az előző havihoz képest 15 százalékkal, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 11 százalékkal haladta meg a termelői átlagárat.

A folyadéktej havi feldolgozói értékesítési ára

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej feldolgozói értékesítési ára 9 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 6 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss tejé 5 százalékkal, a 2,8 százalékkal zsírtartalmú dobozos tartós tejé 3 százalékkal emelkedett 2019 júliusában az előző év azonos hónapjához képest.

A tejtermékek havi feldolgozói értékesítési ára

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású trappista sajt feldolgozói értékesítési ára 10 százalékkal, a tehéntúróé 7 százalékkal, a natúr joghurté 6 százalékkal, az adagolt vajé 5 százalékkal, a tejfölé 4 százalékkal, a vajkrémé 3 százalékkal, a gyümölcsös joghurté és a kefiré egyaránt 2 százalékkal emelkedett, míg az ömlesztett sajté stagnált 2019 júliusában az előző év azonos hónapjához képest.