A Természetmegőrzési Főosztály hírei

2016-ban indította el a természetvédelemért felelős tárca azt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar állam közös finanszírozásában megvalósuló országos projektet (KEHOP-4.3.0.-15-2016-00001.)[1], amelynek célja, hogy átfogó képet kapjunk a közösségi jelentőségű természeti értékeink, táji értékeink, természetes és természetközeli ökoszisztémáink, valamint az általuk nyújtott alapvető szolgáltatások állapotáról. Emellett megtörténik a felsoroltak hosszú távú megőrzését célzó módszertanok és megközelítések kidolgozása.

A program NATURA fejlesztési elemének feladatai közé tartozik a közösségi jelentőségű élőhelytípusok felmérése és térképezése, valamint a közösségi jelentőségű madárfajok és egyéb állatfajok felmérése. Az élőhelytípusok országosan 1800 mintavételi helyen vállalt felméréséből eddig 30% valósult meg, míg az élőhelytérképezésre kijelölt közel 28.000 hektár kiterjedésű, 6 db Natura 2000 terület felében is megtörtént a térképezés. A vizsgálatra kijelölt 25, közösségi jelentőségű egyéb állatfaj felmérése az érintett mintavételi területek 20%-án szintén lezárult. Több célfaj esetében is - magyar tarsza, ráncos gyászbogár és lápi szitakötő - új területeken sikerült kimutatni azok jelenlétét. A madárfajok esetében a kijelölt 612 db terület egyharmadán zárult le a felmérési munka 2017-ben, a második harmad felmérése 2018. július végén zárul le.

Az ÖKOSZISZTÉMA-SZOLGÁLTATÁSOK fejlesztési elem keretében az ökoszisztémák által nyújtott szolgáltatások országos léptékű értékelésére és térképezésére kerül sor. A széleskörű rangsorolási folyamat végén a szakértők 13 kiemelt hazai jelentőségű szolgáltatást választottak ki, amelyek elemzéséhez megfelelő adatok állhatnak rendelkezésre. Az ellátó jellegűek közül élelmiszertermelési fókuszú szolgáltatásokkal, például az agrár-ökoszisztémában termesztett növényekkel is foglalkozik a fejlesztési elem. A munkát megalapozó országos ökoszisztéma térkép első változata 2018 nyarán készül el, emellett az ökoszisztéma-szolgáltatások értékeléséhez szükséges modellfejlesztési munkák is megkezdődtek.

A ZÖLDINFRASTRUKTÚRA fejlesztési elem kereteiben készül egy országos zöldinfrastruktúra alapállapot térkép, valamint megtörténik a zöldinfrastruktúra megőrzése és fejlesztése szempontjából konfliktusos területei azonosítása. A fejlesztési elem fő célja a projekt más elemeinél keletkezett eredményeinek beillesztése a területi és települési tervezésbe, a tájrehabilitációs folyamatokba és egységes támogatási struktúrákba. Az így megvalósuló zöldinfrastruktúra-rendszer ágazatokon átnyúlva, horizontális intézkedéscsomagként szolgálhatja a biodiverzitás stratégia célkitűzéseinek gyakorlati megvalósulását.

A TÁJKARAKTER fejlesztési elemen belül elsődlegesen kísérleti, módszertani megalapozó munka folyik. A fejlesztési elem új ismeretek szerzésére törekszik a tájak változásainak alakulásáról, megalkotva az értékelésükhöz és a változások elvárt irányainak meghatározásához szükséges, tájkarakter alapú tipizálási rendszer módszertanát. Ez lehet az egyik kulcsa az Európa Tanács Európai Táj Egyezménye kapcsán Magyarországtól elvárt olyan feladatok végrehajtásának, mint a tájleltár készítése, tájváltozások nyilvántartása, a számba vett tájak értékelése és minőségi célkitűzések meghatározása.


A természetvédelmi program 2020 decemberében zárul.  a fejlesztéssel és annak négy elemével kapcsolatos friss információk projekt weboldalán érhetőek el.

 

[1] A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok  projekt

Mellékletek