A kenyér, friss pékáru gyártása szakágazat az ágazati foglalkoztatásban jelentős szerepet játszik, 2017-ben az élelmiszeripari állományi létszám 18,6 százalékának a szakágazat adott munkát. A munkabérek színvonala ugyanakkor rendkívül alacsony, a bruttó átlagkereset nem érte el az élelmiszeripari átlag 70 százalékát.

elip_teaor_ber
Megnevezés
2013
2014
2015
2016
2017*
Statisztikai létszám (fő)
18 780
19 518
19 295
18 009
16 519
Részesedés az ágazatban (%)
19,6
19,8
20,0
18,8
18,6
Havi bruttó átlagkereset (HUF/fő)
     
- Nemzetgazdaságban
230 714
237 695
247 924
263 171
297 017
- Élelmiszeriparban
196 392
210 821
218 440
231 360
259 094
- Szakágazatban
134 842
138 837
147 806
157 936
181 261
Forrás: NAV és KSH adatok alapján
*A május 31-ig beérkezett bevallások alapján
Excel letöltés