Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály hírei.

V4 Édesvízi Akvakultúra Konferencia Szarvason

 

A magyar V4-elnökséghez kapcsolódóan a Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztálya és a NAIK Halászati Kutatóintézet közösen szervezett egy, az édesvízi akvakultúrának szentelt konferenciát Szarvason 2018. április 26-án. A nemzetközi rendezvény megszervezésének aktualitását a 2020 utáni európai támogatások – köztük az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) jelenleg folyamatban levő tervezése adta. A konferencia fő célja az EU édesvízi akvakultúrája helyzetének, fejlesztési lehetőségeinek és korlátainak áttekintése volt az ágazat által nyújtott komplex szolgáltatások jobb elismertetése érdekében. A rendezvényen összesen 11 EU-tagállam (Ausztria, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia), valamint az Európai Bizottság, a FAO, az Európai Akvakultúra Technológiai és Innovációs Platform (EATiP), és az EUROFISH Nemzetközi Szervezet képviselői vettek részt. Az előadások mellett a konferencia keretében két kerekasztal-beszélgetésre is sor került. Az egyiken a résztvevők javaslatokat és ajánlásokat fogalmaztak meg a 2020 utáni akvakultúra-támogatásokra vonatkozóan. A második kerekasztal-megbeszélésen Szlovákia kérésére a résztvevők az EU adatgyűjtési keretrendszerével kapcsolatos tagországi fejleményekről számoltak be. A megfogalmazott véleményeket és javaslatokat a szaktárca az Európai Bizottságnak is eljuttatta.

 

Együttműködési megállapodás a MA-HAL és a NAK között

 

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) 2018. május 24-én stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK). A megállapodásban a NAK és a MA-HAL közös célként rögzítette többek között a haltermékek népszerűsítését, illetve a halgazdálkodás és a halfeldolgozás fejlesztését. Kiemelten fontosnak tartják továbbá, hogy a gazdálkodók, feldolgozók számára rendelkezésre álljanak a szükséges támogatások, illetve az azok igénybevételét segítő kamarai szolgáltatások, megfelelő szaktanácsadás. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program pályázatai révén jelentős beruházásokra nyílik lehetőség, amik szükségesek is ahhoz, hogy a magyar hal versenyképes legyen a külföldi termékekkel, a feldolgozóipar fejlesztésével pedig az egész ágazat erősödhet.

 

 

Együttműködési megállapodás a MA-HAL és a NAIK HAKI között

 

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) 2018. május 30-án stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézetével (NAIK HAKI). A megkötött megállapodáshoz annak felismerése vezette az ágazati szereplőket, hogy a magyar akvakultúra versenyképességének fokozása, és a hazai egészséges haltermékek fogyasztásának ösztönzése csak tudományos alapokra helyezve lehet hatékony. A HAKI és a MA-HAL közös célja az együttműködés erősítése, különös tekintettel az ágazati stratégiák megalkotása, a technológiafejlesztés, valamint a környezeti fenntarthatóság területén. Az együttműködés kiterjed a hazai ágazatok közötti kapcsolatok fejlesztésére és az akvakultúra ágazat nemzetközi versenyképességének erősítésére is. A kiemelt célok közé tartozik az ágazat nemzetközi kapcsolatainak erősítése, a magyar akvakultúra értékeinek elismertetése.

Mellékletek