Az élelmiszeripar termelési értéke 2017-ról 2018-ra 3,8 százalékponttal növekedett. Különösen nagyot nőtt a húsfeldolgozás, -tartósítás, a dohány termékek gyártása és az italgyártás szakágazat. 2013-tól 2018-ig az ágazat volumenváltozása pozitív, meghaladja a 16%-ot, ezen belül is a takarmánygyártás, az italgyártás, a tejfeldogozás agyümölcs-, zöldségtartósítás, a húsfeldolgozás és a növényi, állati olaj gyártása ért el kétszámjegyű emelkedést. Az ötéves periódusban csak az egyéb élelmiszergyártás termelésiérték volumene csökkent.

Megnevezés Termelési érték volumenváltozása alágazatokra bontva (%)
2014 2015 2016 2017 2018 2013-2018
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: 4,4 4,3 1,0 1,1 4,9 16,6
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása -2,5 6,0 4,4 -3,5 8,3 12,8
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás 10,2 -8,3 13,7 4,1 -1,7 17,6
Növényi, állati olaj gyártása -0,1 3,1 -8,5 15,6 2,9 12,1
Tejfeldolgozás 5,2 0,4 8,3 4,2 -1,4 17,5
Malomipari termék, keményítő gyártása -3,7 9,4 -4,0 1,8 1,6 4,6
Pékáru, tésztafélék gyártása 8,4 0,3 1,5 -0,6 -1,4 8,2
Egyéb élelmiszer gyártása 9,7 9,6 -24,8 -1,3 6,8 -4,7
Takarmány gyártása 16,5 7,3 28,5 -2,0 3,6 63,1
Italgyártás 5,2 6,4 -4,4 4,7 12,4 25,9
Dohánytermék gyártása 9,6 -8,7 -3,4 1,3 16,5 14,1
Forrás: KSH            

Mellékletek