Az élelmiszeripar termelési értéke 2017-ról 2018-ra 3,8 százalékponttal növekedett. Különösen nagyot nőtt a húsfeldolgozás, -tartósítás, a dohány termékek gyártása és az italgyártás szakágazat. 2013-tól 2018-ig az ágazat volumenváltozása pozitív, meghaladja a 16%-ot, ezen belül is a takarmánygyártás, az italgyártás, a tejfeldogozás agyümölcs-, zöldségtartósítás, a húsfeldolgozás és a növényi, állati olaj gyártása ért el kétszámjegyű emelkedést. Az ötéves periódusban csak az egyéb élelmiszergyártás termelésiérték volumene csökkent.
Megnevezés | Termelési érték volumenváltozása alágazatokra bontva (%) | |||||
2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2013-2018 | |
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: | 4,4 | 4,3 | 1,0 | 1,1 | 4,9 | 16,6 |
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása | -2,5 | 6,0 | 4,4 | -3,5 | 8,3 | 12,8 |
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás | 10,2 | -8,3 | 13,7 | 4,1 | -1,7 | 17,6 |
Növényi, állati olaj gyártása | -0,1 | 3,1 | -8,5 | 15,6 | 2,9 | 12,1 |
Tejfeldolgozás | 5,2 | 0,4 | 8,3 | 4,2 | -1,4 | 17,5 |
Malomipari termék, keményítő gyártása | -3,7 | 9,4 | -4,0 | 1,8 | 1,6 | 4,6 |
Pékáru, tésztafélék gyártása | 8,4 | 0,3 | 1,5 | -0,6 | -1,4 | 8,2 |
Egyéb élelmiszer gyártása | 9,7 | 9,6 | -24,8 | -1,3 | 6,8 | -4,7 |
Takarmány gyártása | 16,5 | 7,3 | 28,5 | -2,0 | 3,6 | 63,1 |
Italgyártás | 5,2 | 6,4 | -4,4 | 4,7 | 12,4 | 25,9 |
Dohánytermék gyártása | 9,6 | -8,7 | -3,4 | 1,3 | 16,5 | 14,1 |
Forrás: KSH |