Az ágazat 2018-ban összességében mintegy 3,7 százalékpontos növekedést produkált a tavalyi évhez képest. A 2013-tól 2018-ig tartó időszakban jelentősen növekedett az összes értékesítés volumene, meghaladta a 16%-ot. 2018-ban a húzó szakágazatok az italgyártás, a dohánygyártás, a húsfeldolgozás a takarmánygyártás és az egyéb élelmiszerek gyártása voltak. A takarmánygyártás, az italgyártás, a dohánygyártás ötéves viszonylatban is bővült.
Megnevezés | Összes értékesítés volumenváltozása alágazatokra bontva (%) | |||||
2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2013-2018 | |
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: | 3,5 | 4,7 | 1,1 | 1,1 | 4,8 | 16,1 |
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása | -3,3 | 6,7 | 3,7 | -2,6 | 6,8 | 11,3 |
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás | 4,8 | -5,7 | 15,2 | 1,2 | 2,5 | 18,1 |
Növényi, állati olaj gyártása | -3,1 | 1,7 | -8,4 | 19,3 | 0,2 | 7,9 |
Tejfeldolgozás | 4,5 | 2,0 | 7,4 | 3,5 | -0,7 | 17,7 |
Malomipari termék, keményítő gyártása | -4,3 | 10,0 | -5,0 | 3,1 | -0,1 | 3,0 |
Pékáru, tésztafélék gyártása | 8,2 | 0,5 | 1,6 | -0,5 | -1,8 | 7,9 |
Egyéb élelmiszer gyártása | 9,4 | 10,9 | -24,9 | -1,5 | 7,0 | -4,0 |
Takarmány gyártása | 16,4 | 7,8 | 28,5 | -2,5 | 3,2 | 62,2 |
Italgyártás | 6,3 | 4,3 | -3,7 | 4,0 | 13,5 | 26,0 |
Dohánytermék gyártása | 6,9 | -12,0 | 16,1 | -4,4 | 10,3 | 15,2 |
Forrás: KSH |