Az élelmiszeripar termelési érték volumenváltozása 2019 első három hónapjában mintegy 5 százalékkal nőtt előző év azonos időszakához képest. Pozitívumként elmondható, hogy az ágazat bővülése kiegyensúlyozott, a legfontosabb alágazatok, italgyártás, gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, malomipar, takarmány gyártás, növényi olaj gyártása stabil és magas bővülést mutatott. A kivételt e mutató tekintetében is az egyéb élelmiszergyártás és a dohánytermékek gyártása szakágazat jelenti, amelyek csökkentek.

Megnevezés Termelési érték (folyó áron)
  2018Q1 2019Q1
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: milliárd Ft 731,1 787,2
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása milliárd Ft 196,9 202,4
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás milliárd Ft 39,0 45,3
Növényi, állati olaj gyártása milliárd Ft 46,3 49,6
Tejfeldolgozás milliárd Ft 76,0 79,4
Malomipari termék, keményítő gyártása milliárd Ft 44,0 51,2
Pékáru, tésztafélék gyártása milliárd Ft 59,3 64,9
Egyéb élelmiszer gyártása milliárd Ft 74,3 73,2
Takarmány gyártása milliárd Ft 94,9 105,8
Italgyártás milliárd Ft 92,7 108,3
Dohánytermék gyártása milliárd Ft 7,6 6,8
Forrás: KSH      

 

Megnevezés Termelési érték volumenváltozása (%)
2018Q1 2019Q1
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: 5,5 4,7
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása 12,5 0,8
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás -1,4 13
Növényi, állati olaj gyártása -1,7 8,4
Tejfeldolgozás 1,9 0,4
Malomipari termék, keményítő gyártása -5,7 8,8
Pékáru, tésztafélék gyártása -1,7 2,3
Egyéb élelmiszer gyártása 12,5 -4,1
Takarmány gyártása 3,7 8,4
Italgyártás 7,8 15,4
Dohánytermék gyártása 16,7 -12,1
Forrás: KSH