Az élelmiszeripar termelési érték volumenváltozása 2019 első három hónapjában mintegy 5 százalékkal nőtt előző év azonos időszakához képest. Pozitívumként elmondható, hogy az ágazat bővülése kiegyensúlyozott, a legfontosabb alágazatok, italgyártás, gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, malomipar, takarmány gyártás, növényi olaj gyártása stabil és magas bővülést mutatott. A kivételt e mutató tekintetében is az egyéb élelmiszergyártás és a dohánytermékek gyártása szakágazat jelenti, amelyek csökkentek.
Megnevezés | Termelési érték (folyó áron) | ||
2018Q1 | 2019Q1 | ||
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: | milliárd Ft | 731,1 | 787,2 |
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása | milliárd Ft | 196,9 | 202,4 |
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás | milliárd Ft | 39,0 | 45,3 |
Növényi, állati olaj gyártása | milliárd Ft | 46,3 | 49,6 |
Tejfeldolgozás | milliárd Ft | 76,0 | 79,4 |
Malomipari termék, keményítő gyártása | milliárd Ft | 44,0 | 51,2 |
Pékáru, tésztafélék gyártása | milliárd Ft | 59,3 | 64,9 |
Egyéb élelmiszer gyártása | milliárd Ft | 74,3 | 73,2 |
Takarmány gyártása | milliárd Ft | 94,9 | 105,8 |
Italgyártás | milliárd Ft | 92,7 | 108,3 |
Dohánytermék gyártása | milliárd Ft | 7,6 | 6,8 |
Forrás: KSH |
Megnevezés | Termelési érték volumenváltozása (%) | |
2018Q1 | 2019Q1 | |
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: | 5,5 | 4,7 |
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása | 12,5 | 0,8 |
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás | -1,4 | 13 |
Növényi, állati olaj gyártása | -1,7 | 8,4 |
Tejfeldolgozás | 1,9 | 0,4 |
Malomipari termék, keményítő gyártása | -5,7 | 8,8 |
Pékáru, tésztafélék gyártása | -1,7 | 2,3 |
Egyéb élelmiszer gyártása | 12,5 | -4,1 |
Takarmány gyártása | 3,7 | 8,4 |
Italgyártás | 7,8 | 15,4 |
Dohánytermék gyártása | 16,7 | -12,1 |
Forrás: KSH |