Éves szinten 2019 I. negyedévében az élelmiszeripar export értékesítésének volumenváltozása jelentős volt, 4,3 százalékponttal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Különösen a malomipari export értékesítése nőtt meg, de nem sokkal maradt le mögötte a takarmány és italgyártás, valamint a növényi és állati olaj gyártása, amelyek külön-külön mind kétszámjegyű növekedéssel járultak hozzá az egészhez. A többi szakágazat is bővülési pályán mozog, kivételt csak az egyéb élelmiszer, illetve a dohánytermékek gyártása képeznek.

Megnevezés Export értékesítés (folyó áron)
  2018Q1 2019Q1
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: milliárd Ft 298,2 319,6
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása milliárd Ft 72,2 74,5
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás milliárd Ft 41,7 45,1
Növényi, állati olaj gyártása milliárd Ft 28,2 30,6
Tejfeldolgozás milliárd Ft 15,8 16,9
Malomipari termék, keményítő gyártása milliárd Ft 18,4 21,9
Pékáru, tésztafélék gyártása milliárd Ft 8,1 8,7
Egyéb élelmiszer gyártása milliárd Ft 42,7 42,2
Takarmány gyártása milliárd Ft 47,2 54,3
Italgyártás milliárd Ft 19,3 21,1
Dohánytermék gyártása milliárd Ft 4,6 4,4
Forrás: KSH      

 

Megnevezés Export értékesítés volumenváltozása (%)
2018Q1 2019Q1
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: 1,6 5,9
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása 5,1 2,2
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás 1,3 6
Növényi, állati olaj gyártása -1,1 12,2
Tejfeldolgozás -2,2 0,8
Malomipari termék, keményítő gyártása -20,1 17,0
Pékáru, tésztafélék gyártása -16,9 2,4
Egyéb élelmiszer gyártása 7,8 -4,8
Takarmány gyártása 3,5 14,5
Italgyártás 17,9 13,4
Dohánytermék gyártása 1,5 -8,4
Forrás: KSH