Az élelmiszeripar belföldi értékesítésének volumenváltozása változatlan áron számítva előző év azonos időszakához képest mintegy a felére csökkent 2019 I. negyedévében. Erősen növekedett viszont az italgyártás és a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás szakágazat volumene, valamint nőtt a malomipari termékek, a pékáru és a takarmánygyártás volumene is. A legnagyobb, kétszámjegyű visszaesést a dohányipar produkálta.

Megnevezés Belföldi értékesítés (folyó áron)
  2018Q1 2019Q1
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: milliárd Ft 448,7 481,2
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása milliárd Ft 119,4 122,3
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás milliárd Ft 20,4 23,4
Növényi, állati olaj gyártása milliárd Ft 19,5 19,3
Tejfeldolgozás milliárd Ft 57,4 60,0
Malomipari termék, keményítő gyártása milliárd Ft 25,2 28,9
Pékáru, tésztafélék gyártása milliárd Ft 50,3 55,3
Egyéb élelmiszer gyártása milliárd Ft 31,0 31,6
Takarmány gyártása milliárd Ft 47,8 51,2
Italgyártás milliárd Ft 74,4 86,7
Dohánytermék gyártása milliárd Ft 3,0 2,4
Forrás: KSH      

 

Megnevezés Belföldi értékesítés volumenváltozása (%)
2018Q1 2019Q1
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: 6,7 3,2
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása 13,4 -0,2
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás -0,1 10,3
Növényi, állati olaj gyártása -0,3 -2,8
Tejfeldolgozás 1,2 1,1
Malomipari termék, keményítő gyártása 1 2,8
Pékáru, tésztafélék gyártása -0,2 2,2
Egyéb élelmiszer gyártása 14,8 0,5
Takarmány gyártása 6,0 1,9
Italgyártás 9 13,6
Dohánytermék gyártása 9,4 -17,3
Forrás: KSH