2018-ban az export volumenváltozása az előző évhez képest növekedést mutat, három szakágazatban (tejfeldolgozás, malomipari termékek, pékárú gyártása) azonban visszaesés volt tapasztalható, a pékáru gyártása szakágazatban ez a visszaesés nagyságrendnyi, -16,5% volt. Kiugró emelkedést csupán az italgyártásban és a dohánytermék gyártásában tapasztalható. Ezzel szemben 5 éves viszonylatban erősen szórt a mezőny. Az ágazat összesságáben mintegy 17%-os export értékesítési volumennövekedést produkált, amely legnagyobb részt a takarmánygyártás 105%-os, a tejfeldolgozás 76%-os és a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás 24%-os növekedéséből adódik össze.

Megnevezés Export értékesítés volumenváltozása alágazatokra bontva (%)
2014 2015 2016 2017 2018 2013-2018
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: 2,0 10,3 0,5 0,8 2,6 16,9
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása -4,9 14,7 6,6 -11,9 4,1 6,6
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás 8,4 -3,9 14,3 2,3 2,0 24,2
Növényi, állati olaj gyártása -10,1 -8,0 -16,3 41,5 0,4 -1,7
Tejfeldolgozás -0,7 22,9 17,9 27,0 -3,6 76,2
Malomipari termék, keményítő gyártása -10,0 25,9 -3,4 1,7 -6,8 3,7
Pékáru, tésztafélék gyártása 3,4 13,7 -7,8 3,0 -16,5 -6,8
Egyéb élelmiszer gyártása 15,9 13,9 -31,7 1,3 2,9 -6,0
Takarmány gyártása 14,9 22,9 46,2 -5,6 5,2 105,0
Italgyártás -3,4 8,0 -11,8 7,7 19,9 18,8
Dohánytermék gyártása 12,8 -11,5 22,1 -15,5 13,8 17,2
Forrás: KSH            

Mellékletek