2018-ban az export volumenváltozása az előző évhez képest növekedést mutat, három szakágazatban (tejfeldolgozás, malomipari termékek, pékárú gyártása) azonban visszaesés volt tapasztalható, a pékáru gyártása szakágazatban ez a visszaesés nagyságrendnyi, -16,5% volt. Kiugró emelkedést csupán az italgyártásban és a dohánytermék gyártásában tapasztalható. Ezzel szemben 5 éves viszonylatban erősen szórt a mezőny. Az ágazat összesságáben mintegy 17%-os export értékesítési volumennövekedést produkált, amely legnagyobb részt a takarmánygyártás 105%-os, a tejfeldolgozás 76%-os és a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás 24%-os növekedéséből adódik össze.
Megnevezés | Export értékesítés volumenváltozása alágazatokra bontva (%) | |||||
2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2013-2018 | |
Élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása, ebből: | 2,0 | 10,3 | 0,5 | 0,8 | 2,6 | 16,9 |
Húsfeldolgozás,-tartósítás, húskészítmény gyártása | -4,9 | 14,7 | 6,6 | -11,9 | 4,1 | 6,6 |
Gyümölcs-, zöldségfeldolgozás,-tartósítás | 8,4 | -3,9 | 14,3 | 2,3 | 2,0 | 24,2 |
Növényi, állati olaj gyártása | -10,1 | -8,0 | -16,3 | 41,5 | 0,4 | -1,7 |
Tejfeldolgozás | -0,7 | 22,9 | 17,9 | 27,0 | -3,6 | 76,2 |
Malomipari termék, keményítő gyártása | -10,0 | 25,9 | -3,4 | 1,7 | -6,8 | 3,7 |
Pékáru, tésztafélék gyártása | 3,4 | 13,7 | -7,8 | 3,0 | -16,5 | -6,8 |
Egyéb élelmiszer gyártása | 15,9 | 13,9 | -31,7 | 1,3 | 2,9 | -6,0 |
Takarmány gyártása | 14,9 | 22,9 | 46,2 | -5,6 | 5,2 | 105,0 |
Italgyártás | -3,4 | 8,0 | -11,8 | 7,7 | 19,9 | 18,8 |
Dohánytermék gyártása | 12,8 | -11,5 | 22,1 | -15,5 | 13,8 | 17,2 |
Forrás: KSH |