A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiírt vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tenderen a köztestület tagjai a Nemzeti Közművek földgázszolgáltatójával, az NKM Földgázszolgáltató Zrt-vel fognak leszerződni a 2018/2019. gázévre. A Nemzeti Közművek adta be a legkedvezőbb ajánlatot, amellyel a tagok energiaköltsége átlagosan 5 százalékkal, egyes esetekben akár 20 százalékkal lesz alacsonyabb az egyénileg bekért árajánlatuk alapján számított éves gázköltségeikhez képest.

A NAK által kiírt földgázbeszerzéssel kapcsolatos tenderen a köztestület tagjai az összköltség szempontjából a legkedvezőbb kötelező érvényű ajánlatot adó NKM Földgázszolgáltató Zrt-vel fognak leszerződni a 2018/2019. gázévre a NAK által elért kedvező feltételek mellett. A NAK közel 50 tagja jelezte csatlakozási szándékát a vezetékes földgázbeszerzéssel kapcsolatos tenderre a kapcsolódó on-line kérdőív kitöltésével. A tagok összesen 11 millió m3 nagyságú éves gázfogyasztást szerepeltettek, ez az érték 3.850 átlagos háztartás összes éves gázfogyasztásának felel meg. A gázfogyasztási szokások, illetve igények megismeréséhez elindított on-line felmérésen a legalább 10.000 m3 nagyságú éves gázfogyasztással rendelkező kamarai tagok jelentkezését várta a köztestület. Az adatok elemzése és a különböző fogyasztási szokásokkal, eltérő szerződéses feltételekkel rendelkező tagok szegmentálása után – a tender első fázisaként – a NAK piacfelmérési céllal indikatív ajánlatkérési felhívást intézett a legnagyobb, hazánkban engedéllyel rendelkező gázkereskedők felé.

 

A kereskedők között versenyeztetett portfólióban 32 olyan tag maradt összesen 8,6 millió m3 nagyságú gázfogyasztással, akik elegendő éves gázfogyasztással rendelkező, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult szabad piaci ügyfelek és nem szerződtek le a 2018/2019. gázévre. A NAK által május végén kiírt felhívás során elért legalacsonyabb indikatív gázár versenyképes volt a piacon akkor reálisan elérhető 2,2 -2,4 Ft/MJ közötti végfogyasztói árszinthez képest és a rendszerhasználati díjakkal számított összköltségben is kedvező volt. A visszamutatott indikatív árajánlat megítélése alapján a tenderhez való csatlakozást megerősítő tagok portfóliójára kötelező érvényű árajánlat kért be a NAK a kereskedőktől június elején, amikor – az áprilistól tapasztalható, az előzetes várakozásokkal ellentétes emelkedő ártrend ellenére – végre egy kismértékű árcsökkenés volt tapasztalható a hazai gázárakban.

 

Az összköltség szempontjából legkedvezőbb kötelező érvényű árajánlat eredményét elfogadó tagok az NKM Földgázszolgáltató Zrt-vel szerződnek le, míg az NKM Földgázszolgáltató Zrt-vel nem szerződő tagok a NAK által elért árakat és feltételeket referenciaként használva szintén alacsonyabb árakat, valamint kedvezőbb feltételeket tudtak elérni a kereskedőiknél, így ezt is a NAK tender pozitív eredményeként lehet elkönyvelni.  A tender eredményeként a tagok 2018/2019. gázévi energiaköltsége átlagosan 5 százalékkal, egyes esetekben akár 20 százalékkal lesz alacsonyabb – egy szignifikánsan emelkedő energiaárakat mutató piaci helyzetben is – az egyénileg bekért árajánlatuk alapján számított éves gázköltségeikhez képest.  

Mellékletek